SUDJELOVALI SMO NA SASTANKU MINISTARA PROMETA DRŽAVA ČLANICA EUROPSKE UNIJE

U sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u Opatiji je 10. i 11. ožujka održana Konferencija o europskom pomorstvu (HIGH LEVEL MINISTERIAL MARITIME CONFERENCE).

Prvoga dana Konferencije namijenjenog širem krugu dionika (Hotel Ambasador, 10. ožujka 2020.), uz europske ministre nadležne za poslove pomorstva i brodarstva, na skupu su sudjelovali i predstavnici europskih udruženja iz redova brodara, pomorskih zanimanja, posrednika pri zapošljavanju pomoraca, brodogradilišta i drugih predstavnika hrvatske, europske i svjetske pomorske industrije.

Prvi panel pod naslovom “Reinforcing the internal market through further digitalization” moderirao je Jakov Karmelić koji je u toj ulozi predstavljao FONASBA-u i ECASBA-u, a na panelu su sudjelovali:

Mr. Roberto ALONGI – Policy Officer – EC The Directorate-General for Mobility and Transport
Mr. Lazaros Aichmalotidis, Acting Head of Department “Digital Services & Simplifications“- EMSA The European Maritime Safety Agency
Ms. Isabelle Ryckbost, Secretary General – ESPO The European Sea Ports Organisation
Capt. Jonas Gunnarsson, ECSA – The European Community Shipowners’ Associations
Mr. David Sopta, General Director, JADROLINIJA – Croatian passenger shipping company

Panelisti su raspravljali o izazovima digitalne transformacije kao i o razvoju potpuno digitalnog administrativnog okruženja, koje bi sektoru pomorstva omogućilo smanjenje troškova, ali i povećanje administrativne učinkovitosti s ciljem omogućavanja učinkovitog multimodalnog prometa.
Uz teme iznimno važne za razvoj digitalizacije poput EMSW-a (European Maritime Single Window), digitalnog alata koji bi uvelike trebao skratiti administrativne poslove vezane uz svakodnevno poslovanje u brodskom transportu, e-teretnice, ili jedinstvenog elektronskog obrasca za carinske poslove i digitalnih uređaja za navigaciju unutarnjim plovnim putevima, u sklopu ovog panela razgovaralo se i o važnosti povezivanja postojećih sustava u jedan veliki sustav, s mogućnošću brze i učinkovite razmjene podataka. Time bi se smanjilo administrativno opterećenje i osigurao brži transport robe i putnika, bez zastoja i uskih grla uzrokovanih upravo administrativnim procedurama, a da bi se taj cilj postigao, u sustav je potrebno integrirati pojedinačne sustave iz različitih grana gospodarstva.

izvor: https://mmpi.gov.hr/vijesti-8/u-sklopu-hrvatskog-predsjedanja-vijecem-europske-unije-u-opatiji-odrzana-konferencija-o-europskom-pomorstvu/22134